3 συχνές ερωτήσεις για τα εμφυτεύματα δοντιών | L. Medical 
 
Ενημερωθείτε για τα test κοροναϊόυ

3 συχνές ερωτήσεις για τα εμφυτεύματα δοντιών

Πέμ, 12/28/2017 - 20:09 / By L-Medical-1

3 συχνές ερωτήσεις για τα εμφυτεύματα δοντιώνΤα εμφυτεύματα δοντιών ανήκουν στην αισθητική ιατρική και είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που μπορούν να βελτιώσουν το χαμόγελό σας για μία ζωή. Άλλωστε, ένα λαμπερό χαμόγελο είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα για την εξωτερική σας εμφάνιση...

Γράφει ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Οδοντιατρικού τμήματος του L Medical

Dr Νικολάου Στάθης DDS FICOI
Χειρ. Οδοντίατρος - Ειδικός Εμφυτευματολόγος | Ειδικευθείς στο New York University (Η.Π.Α.)

Τι είναι τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα είναι ο πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος αυτή τη στιγμή για την αντικατάσταση των δοντιών με προτερήματα που αγγίζουν τις δυνατότητες των μόνιμων φυσικών δοντιών μας. Οι εφαρμογές τους είναι πάρα πολλές και ο ασθενής μπορεί να επιλέξει από την τοποθέτηση ενός μεμονωμένου δοντιού που λείπει στη στοματική του κοιλότητα, έως και όλα του τα δόντια στην άνω και κάτω γνάθο.

Για να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα, ο ασθενής πρέπει να περάσει από κάποια στάδια επεμβάσεων (χειρουργικά και προσθετικά) για τα οποία ενημερώνεται πλήρως από την οδοντιατρική μέριμνα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχει υποστήριξη για αρκετό διάστημα και μετά την τοποθέτηση τους για τη μέγιστη δυνατή συντήρηση και βιωσιμότητα των εργασιών.

Το σπουδαιότερο είναι ότι μετά το πέρας της προσθετικής επέμβασης, ο ασθενής έχει μόνιμα-γέρα δόντια, τα οποία του δίνουν αυτοπεποίθηση στις κοινωνικές του συναναστροφές λόγο του αισθητικού αποτελέσματος και ιδιαίτερη σιγουριά κατά τη μάσηση των τροφών.

Γιατί να βάλω εμφυτεύματα;   

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πλεονεκτούν τα εμφυτεύματα. Ένας από αυτούς είναι η δυνατότητα που έχουν να αναπληρώνουν ένα μεμονωμένο δόντι χωρίς να χρειάζεται να γίνει παρέμβαση στα διπλανά δόντια. Άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν όλα τα δόντια στο στόμα (άνω και κάτω γνάθο) παρέχοντας έτσι άριστη σταθερότητα και δύναμη στον τεμαχισμό της τροφής, κάτι που με την κλασσική μασέλα αυτό δεν είναι εφικτό. Εκτός των άλλων προλαμβάνεται η ατροφία του ίδιου του οστού, διότι κατά τη μάσηση παρέχουν το ερέθισμα που χρειάζεται το οστό για τη συνεχή αναγέννηση του. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι τα προτερήματα που έχουν τα εμφυτεύματα έναντι της γέφυρας η οποία αναγκαστικά προϋποθέτει τη θυσία υγιούς οδοντικής ουσίας κατά το τρόχισμα των δοντιών που προορίζονται για στηρίγματα. Ο βασικότερος όμως λόγος είναι ότι το άτομο νιώθει τα εμφυτεύματα σαν τα φυσικά τοθ δόντια με όλα τα συναφή πλεονεκτήματα.

Μπορούν να βάλουν όλοι εμφυτεύματα;    

Το αν μπορεί κάποιος να βάλει εμφυτεύματα μπορεί να το κρίνει μόνο ο οδοντίατρος, αφού προηγηθεί ακτινογραφικός έλεγχος και αξιολόγηση της κατάστασης της γνάθου για μία τέτοια επέμβαση. Υπάρχουν βέβαια και ειδικές κατηγορίες ατόμων, όπως οι εθισμένοι στο αλκοόλ, οι μανιώδης καπνιστές και οι έχοντες χρόνια νόσο, στους οποίους μπορεί το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων να είναι μικρότερο του αναμενόμενου. Έτσι ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό ο οδοντίατρος είναι πάλι ο αρμόδιος που θα κρίνει τη δυνατότητα τοποθέτησης εμφυτευμάτων. Εκτός των άλλων υπάρχουν συγκεκριμένοι ανατομικοί περιοριστικοί παράγοντες οι οποίοι λαμβάνονται πάντα υπόψιν. Κάθε εμφύτευμα πρέπει να περιβάλλεται αποκλειστικά καθ’όλο το μήκος του από οστού. Πολλές φορές τα ιγμόρεια της άνω γνάθου και το κάτω φατνιακό νεύρο της κάτω γνάθου, βρίσκονται σε σημεία πολύ κοντά στην ακρολοφία, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η τοποθέτηση εμφυτεύματος, με αξιοπρεπές μήκος που θα αντέξει τις μασητικές δυνάμεις. Επίσης, σε ορισμένα σημεία, η γνάθος παρουσιάζει κυρτότητα ή σταδιακή μείωση του όγκου της. Κάτι τέτοιο, μετά την αξιολόγηση της απαραίτητης σ’αυτές τις περιπτώσεις αξονικής τομογραφίας ή πανοραμικής ακτινογραφίας, μπορεί να επηρεάσει το σχέδιο θεραπείας.

Έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι οστικής ανάπλασης με τη χρήση βιουλικών (μοσχευμάτων-μεμβρανών). Η σωστή χρήση και επιλογή των μεθόδων αυτών, επηρεάζεται κατά πολύ από την εμπειρία του θεράποντα ιατρού. Παράγοντες όπως το κάπνισμα ή η κακή στοματική υγιεινή, αναστέλλουν τέτοιες διαδικασίες. Το κόστος των εργασιών, καθώς και ο χρόνος που απαιτείται γι’αυτές μπορεί να αυξηθεί, δημιουργώντας όμως το απαραίτητο υπόβαθρο για την επιτυχημένη τελική προσθετική αποκατάσταση. Στην οδοντιατρική μέριμνα, το «χτίσιμο» της γνάθου, διαδικασία που αποκαλείται «κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση», τείνει να προηγείται της τοποθέτησης εμφυτευμάτων, ώστε αυτό να αποτελεί σοβαρή εγγύηση του τελικού αποτελέσματος.Αφήστε μια απάντηση